Koirat

Laumastamme löytyy noin 60 koiraa, joista osa on siperianhuskeja ja suurin osa alaskanhuskeja. Huskyt ovat jalostettu juoksemaan ja vetämään. Erityisen mielekästä niille on vetää rekeä talvella, jolloin olosuhteet ovat niille parhaimmat mahdolliset. Kun vierailet luonamme, tulet huomaamaan, miten innokkaita koirat ovat työssään. Kerromme teille, miten nämä upeat eläimet ovat vuosituhansien saatossa jalostuneet nykyiseen muotoonsa ja mitä niiltä tässä työssä vaaditaan.

Nuoret ja vanhukset sulassa sovussa

Tällä hetkellä meidän nuorin koiramme on noin kahden kuukauden ikäinen ja vanhin on 16 ikävuoden paikkeilla. Jalostamme koiria vain silloin, kun tarvitsemme nuoria ja energisiä koiria paikkaamaan niitä välejä, joista vanhukset siirtyvät pois. Nuoret koirat ovat valmiita vetämään rekeä jo alle vuoden ikäisinä, mutta safarityöhön ne ovat valmiita vasta parivuotiaina.

Vanhimmat, eläkkeellä olevat koirat siirtyvät sivuun työhommista silloin kun niillä itsestä siltä tuntuu. Jotkut eläköityvät jo alle kymmenvuotiaina, mutta jotkut porskuttavat niin kauan kuin jalat vain kantavat. Kaikki koirat, niin vanhat kuin nuoret, elelevät kanssamme kotona. Eläköityneitä koiria emme halua antaa pois tai lopettaa ennenaikaisesti, koska vuosien varrella ne ovat leppoisat eläkepäivänsä ansainneet.

Mitä eroa on “sipellä” ja “allulla”?

Isoin ja huomattavin ero siperianhuskyn ja alaskanhuskyn välillä on niiden ulkonäkö. Tähän vieraamme yleensä kiinnittävätkin huomionsa, koska siperianhuskyt ovat niitä “valokuva-huskeja” kun taas alaskanhuskyt voivat näyttää miltä tahansa, aina luppakorvista ja lyhyestä karvasta pörröiseen turkkiin ja pystykorviin.

Rotumäärittelyä

Siperianhuskyt ovat puhdasrotuisia koiria, joilla on pörröinen ja paksu turkki, pystykorvat sekä siniset, ruskeat tai sekaväriset mantelinmuotoiset silmät. Alaskanhuskyt sen sijaan eivät ole Suomen kennelliiton hyväksymä rotu, joten teoriassa ne ovat sekarotuisia, mutta ne mielletään kuitenkin työkoiriksi. Alaskalaisten ulkonäkö vaihtelee suuresti rodun sisällä, ja siksi ne saattavatkin aiheuttaa hämmenystä ollessaan reen edessä riekkumassa.

Koirat työssään

Näiden kahden rodun työmoraali poikkeaa meidän kennelissämme suuresti toisistaan. Kun meidän pörröiset siperialaiset tykkäävät pysyä mukavuusalueellaan, alaskalaiset ovat valmiita laittamaan itsensä äärirajoille asti. Alaskanhuskien kestävyys on todella hyvä sekä niiden juoksu ja veto on todella tehokasta. Niiden keho on solakampi kuin siperianhuskien, joka tekee niiden liikkeestä vaivattoman näköistä. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan ne ovatkin erinomaisia suorittajia työssään. Meidän alaskanhuskien rotulinja pohjautuu Norjan sekä Alaskan sukulinjoihin, joiden takana on vuosikymmenten tarkka jalostaminen pitkien matkojen juoksemiseen.